Ar spirulina gali kovoti su vėžiu?

Ar spirulina gali kovoti su vėžiu?

Ar spirulina gali kovoti su vėžiniais susirgimais?

Spirulina – melsvadumblis, šimtmečius žmonių naudojama kaip maistinė žaliava. Joje gausu baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingų junginių, kurie teikia neabejotinos naudos žmogaus sveikatai. Vienas iš galimų spirulinos privalumų yra jos priešvėžinis poveikis. Bet ar spirulina tikrai gali kovoti su vėžiu? Panagrinėkime įvairių autorių pateiktus įrodymus.

Kodėl spirulina pasižymi priešvėžiniu poveikiu?

Spirulinoje yra biologiškai aktyvių junginių, kurie pasižymi profilaktiniu priešvėžiniu veikimu. Štai keletas iš jų:

 

  • Fikocianinas: tai mėlynas pigmentas, suteikiantis spirulinai būdingą spalvą. Jis pasižymi antioksidaciniu, priešuždegiminiu, imunostimuliujančiu ir antiproliferaciniu poveikiu. Jis gali sunaikinti laisvuosius radikalus, slopinti uždegiminius procesus, sukelti apoptozę (užprogramuotą vėžinių ląstelių mirtį) ir slopinti vėžinių ląstelių vystymąsi.
  • Beta karotenas: tai vitamino A provitaminas ir stiprus antioksidantas. Jis gali apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio pažeidimo, sustiprinti imuninę organizmo funkciją ir užkirsti kelią DNR mutacijoms, kurios sukelia vėžį. Labai svarbus normaliam ląstelių dalijimosi procesui. 
  • Omega-3 (linoleno) ir Omega-6 (linolo) riebalų rūgštys –  tai yra 2 nepakeičiamos riebalų rūgštys, turinčios priešuždegiminį, antioksidacinį ir  antiangiogeninį poveikį. Jos mažina uždegimą, slopina naujų kraujagyslių, maitinančių navikus, susidarymą ir moduliuoja genų ekspresiją vėžinėse ląstelėse.

Kodėl spirulina veikia naviko augimą?

Tyrimai parodė, jog spirulina slopina naviko augimą ir metastazes (vėžio plitimą į kitus organus) sergant įvairių rūšių vėžiu, pvz., burnos, skrandžio, krūties, odos, kepenų ir storosios žarnos vėžiu. Spirulinoje esančios medžiagos:

 

  • Mažina oksidacinį stresą ir DNR pažeidimus normaliose ląstelėse.
  • Sukelia vėžio pažeistų ląstelių apoptozę.
  • Slopina onkogenų (genų, skatinančių vėžį) ekspresiją.
  • Slopina fermentų, susijusių su naviko invazija ir metastazėmis, aktyvumą.
  • Modifikuoja imuninę sistemą, skatinant citokinų (cheminių pasiuntinių), kurie turi priešnavikinį poveikį, pvz., gama interferono (IFN-gama) ir naviko nekrozės faktoriaus alfa (TNF-alfa), gamybą.

Saugumas ir dozavimas

Spirulina paprastai laikoma saugia ir labai gerai toleruojama žmogaus organizmo maistine žaliava. Tačiau kai kuriems žmonėms po spirulinos vartojimo gali pasireikšti virškinimo sutrikimų (poveikis yra trumpalaikis ir išnyksta 1-2 dienų bėgyje).  Spirulina taip pat gali sąveikauti su kai kuriais vaistais, tokiais kaip antikoaguliantai, imunosupresantai ar vaistai nuo diabeto. Todėl prieš pradedant vartoti spiruliną, jei turite kokių nors sveikatos sutrikimų ar vartojate kokių nors vaistų, patartina pasitarti su gydytoju.

Žmonės, sergantys paveldimomis medžiagų apykaitos ligomis: fenilketonurija, kuriai būdingas aminorūgšties fenilalanino kaupimasis organizme ir homocistinurija, kada organizme ne visiškai išskaidoma aminorūgštis metioninas, turėtų vengti vartoti spiruliną. Spirulinoje gausu visų aminorūgščių, įskaitant fenilalaniną ir metioniną.

Optimali spirulinos dozė onkologiniams susirgimams gydyti ar stabdyti dar nėra nustatyta. Tačiau, remiantis turimais pasauliniais tyrimais, 1-2 gramai sausos, kokybiškos spirulinos per dieną  padeda pasiekti teigiamų rezultatų jau per pirmus 3-6 mėnesius. Manome, kad šiuo atveju naudoti skysta, šviežią spiruliną būtų efektyviausia.

Labai svarbu spirulinos kokybė

Primename, jog reikėtų vartoti spiruliną, kurios sudėtyje melynojo pigmento fikocianino yra ne mažiau kaip 12 procentų. Kokybiškiausia laikoma šviežia spirulina, t. y. naudojama produktuose termiškai ir fiziškai neapdorota. Šviežia spirulina yra iki 10 kartų efektyvesnė nei apdorota. Kitaip nei džiovintuose spirulinos produktuose yra išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės.

Unikali UAB „Florovitas“ mokslininkų sukurta auginimo technologija, užtikrinanti auginimo terpės savalaikį aprūpinimą maisto medžiagomis bei fotosintezės procesą, fikocianino kiekį biomasėje padidina iki 17-20%, todėl tokia spirulina yra itin veiksminga ir efektyvi.

Šviežia skysta spirulina - unikalus produktas

Bioactive produktų linija – tai natūralios, šviežios Spirulina platensis biomasės ir fruktozės derinys. Šiežia spirulia yra iki 10 kartų efektyvesnė nei džiovinta, todėl džiaugiamės galėdami pasiūlyti rinkai išskirtinį produktą. Kitaip nei džiovintuose spirulinos produktuose yra išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės. Tokį produktą gali pasiūlyti tiktai spirulinos augintojas, nes dėl pakankamai trumpo biomasės gyvavymo laiko jos neįmanoma transportuoti apdirbti kitur.

Lietuvoje užauginta spirulina pasižymi itin akštais kokybiniais ir sudėties rodikliais. Melsvadumblio Spirulina platensis ląstelių sienelėse nėra celiuliozės, tai sąlygoja labai gerą dumblio biomasės pasisavinimą (iki 98 procentų). Spirulina ne tik yra turtingas vitaminų ir mikroelementų šaltinis, bet dar ir padidina pastarųjų pasisavinimą, veikia kaip atskirų medžiagų pasisavinimo katalizatorius, prebiotikas.

VITAMINAI

mg/kg

Vitaminas A

35000 TV

Vitaminas В1

1,5

Vitaminas B2

17

Vitaminas B5

11

Vitaminas В6

22

Vitaminas В12

1,6

Vitaminas Е

190

Folinė rūgštis

15,5

Vitaminas PP

118

Biotinas (H)

2,5

RIEBIOSIOS RŪGŠTYS

mg/kg

Miristo rūgštis

600

Palmitino rūgštis

1650

Palmitoleino rūgštis

1490

Heptadekano rūgštis

120

Linoleno rūgštis

10920

Stearino rūgštis

353

Gama–linolinė rūgštis

8750

Beta–linolinė rūgštis

1600

Oleino rūgštis

2500

AMINO RŪGŠTYS

% nuo bendro baltymų kiekio

Izoleucinas

5,6

Leucinas

8,7

Lizinas

5,1

Metioninas

2,6

Fenilalaninas

4,5

Treoninas

5,4

Triptofanas

1,5

Valinas

7,5

Alaninas

7,3

Argininas

6,5

Asparto rūgštis

9,1

Cistinas

1,0

Glutamo rūgštis

12,6

Glicinas

4,8

Histidinas

1,5

Prolinas

4,3

Serinas

5,2

Tirozinas

4,6

MINERALINĖS MEDŽIAGOS

mg/kg

Kalcis

1180

Fosforas

8280

Geležis

528

Natris

344

Chloras

4200

Magnis

1663

Cinkas

3

Kalis

14353

Varis

5

Jodas

3

Selenas

12

RODIKLIAI

%

Baltymai

64,8

Angliavandeniai

17,8

Riebalai

4,5

Mineralinės medžiagos

4,2

Ląsteliena

1,6

PIGMENTAI

%

Fikocianinas

apie 17

Chlorofilas

1,15

Karotinoidai

0,5

Beta karotenas

0,2

Zeaksantinas

0,1

Superoksido dismutazė (SOD)

53100 TV

Šaltiniai:

  • Koníčková R, Vaňková K, Vaníková J, et al. Anti-cancer effects of blue-green alga Spirulina platensis, a natural source of bilirubin-like tetrapyrrolic compounds. Ann Hepatol. 2014;13(2):273-283.
  • Bhat VB, Madyastha KM. C-phycocyanin: a potent peroxyl radical scavenger in vivo and in vitro. Biochem Biophys Res Commun. 2000;275(1):20-25.
  • Wells ML, Potin P, Craigie JS, et al. Algae as nutritional and functional food sources: revisiting our understanding. J Appl Phycol. 2017;29(2):949-982.
  • Hayashi T, Hayashi K, Maeda M, Kojima I. Calcium spirulan, an inhibitor of enveloped virus replication, from a blue-green alga Spirulina platensis. J Nat Prod. 1996;59(1):83-87.
  • Sharma NK, Gupta A, Rai AK, Sahoo D. Role of Spirulina in mitigating hemato-toxicity in Swiss albino mice exposed to aluminum and aluminum fluoride. Ecotoxicol Environ Saf. 2007;66(2):247-251.
  • Mathew B, Sankaranarayanan R, Nair PP, et al. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis. Nutr Cancer. 1995;24(2):197-202.
  • Qureshi MA, Garlich JD, Kidd MT. Dietary Spirulina platensis enhances humoral and cell-mediated immune functions in chickens. Immunopharmacol Immunotoxicol. 1996;18(3):465-476.
  • Lisheng L, Hao H, Jianfeng Z, et al. Inhibitive effect and mechanism of polysaccharide of Spirulina platensis on transplanted tumor cells in mice. Mar Drugs. 2012;10(1):136-146.
  • Khan M, Varadharaj S, Shobha JC, et al. C-phycocyanin protects against ischemia-reperfusion injury of heart through involvement of p38 MAPK and ERK signaling. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2006;290(5):H2136-H2145.
  • Dasgupta T, Banerjee S, Yadav PK, Rao AR. Chemomodulation of carcinogen metabolising enzymes, antioxidant profiles and skin and forestomach papillomagenesis by Spirulina platensis. Mol Cell Biochem. 2001;226(1-2):27-38.
  • Mathew B, Sankaranarayanan R, Nair PP, et al. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis. Nutr Cancer. 1995;24(2):197-202.
  • Ge Y, Kang YK, Dong L, et al. The efficacy of dietary Spirulina as an adjunct to chemotherapy to improve immune function and reduce myelosuppression in patients with malignant tumors [published online ahead of print]. Transl Cancer Res 2019;8:1065-73.