Kaip auginama lietuviška spirulina

Kaip auginama lietuviška spirulina

Kaip auginama lietuviška spirulina

Lietuviška spirulina yra auginama uždaro tipo bioreaktoriuose, kuriuose nėra tiesioginio kontakto su aplinka. Tai yra labai svarbu, nes spirulina yra linkusi kaupti sunkiuosius metalus. Kinijoje, Indijoje ar kitur, spirulina yra auginama atviruose vandens telkiniuose kur turi tiesioginį kontaktą su aplinka. Ir tiesiog juoką kelia pareiškimai, jog ten spirulina yra auginama švarioje aplinkoje – žinant jog tai vienos iš labiausiai užterštų valstybių planetoje. Visai kitaip spirulina yra auginama Lietuvoje. 

Auginimas

Spirulinos auginimui yra naudojama jūros vandenį imituojanti terpė. Spirulinos auginimo procesas trunka apie 4 savaites. Natūraliai augant spirulinai, kai kurios joje esančios vertingos organinės ir mineralinės medžiagos yra sunkiai pasisavinamos, todėl terpė mūsų biorektoriuje yra praturtinama reikiamais mikroelementais, kurie padeda žmogaus organizmui pasisavinti visas spirulinos vertingas medžiagas.

Derliaus nuėmimas

Absoliuti dauguma spirulinos augintojų naudoja įvairius machanizmus darbo našumui padidinti. Tačiau yra viena labai paprasta priežastis, kodėl nuo to nukenčia spirulinos kokybė – spirulinos ląstelė neturi celiuliozės, ir ją galima labai lengvai pažeisti. Auginimo, derliaus nuėmimo, filtracijos metu pas mus yra naudojamas išskirtinai rankinis darbas, kas garantuoja aukščiausią spirulinos kokybę.

Filtracija

Kitas labai svarbus faktoriusšvara. Mūsų spirulinos auginimo cikle, biomasės plovimas yra itin svarbi dalis. Turbūt pastebėjote, jog vienintelė rinkoje parduodamos spirulinos forma yra milteliai (tabletėse ar kapsulėse yra tie patys milteliai). Ir tai yra dėl vienos paprastos priežasties – jos niekas neplauna. Daugelis žinome jog grybai yra linkę kaupti radiaciją, tačiau skirtingai nei grybai, spirulina yra linkusi kaupti sunkiuosius metalus.  Vartodami tokius spirulinos miltelius jūs vartojate ne tik spiruliną, bet ir tai ką ji sukaupė augdama atvirame telkinyje (tai įtakoja užterštas oras, rūgštūs lietūs, paukščių išmatos ir t.t.). Neplautos spirulinos kitaip parduoti negalima, nes jai išžiuvus yra matomi absoliučiai visi nešvarumai. Todėl sumalus, milteliuose to pastebėti yra neįmanoma. Mūsų džiovintoje spirulinoje, kuri yra patiekiama rinkai kruopščiai išplautų ir išdžiovintų lakštelių pavidalu, jokių nešvarumų nepamatysite.

Džiovinimas

Spirulinos ląstelėje yra labai daug baltymų (virš 60%) todėl išplauta ji pakankamai greitai pradeda gesti. Mes turime tik 4-6 valandas per kurias privalome spiruliną apdirbti. Dalis išplautos biomasės yra džiovinama, o kita dalis yra konservuojama fruktozės pagalba, kas vėliau virsta unikalia produktų linija – Bioactive.

Fruktozė kaip konservantas yra pasirinkta todėl, kad tai yra monosacharidas, kuris nedidina cukraus kiekio kraujyje ir todėl produkciją gali vartoti žmonės, sergantys cukriniu diabetu. Apie 13 % fruktozės sunaudojama organizmo energetiniams poreikiams, o didžioji dalis sukaupiama glikogeno pavidalu kepenyse ir gali būti panaudojama sunkiai dirbant, adaptuojantis, ilgalaikės įtampos metu. Fruktozė veikia tonizuojamai, tad rekomenduojama sportininkams, vairuotojams ir visiems, kurie patiria didelius krūvius.

Šviežia skysta spirulina - unikalus produktas

Bioactive produktų linija – tai natūralios, šviežios Spirulina platensis biomasės ir fruktozės derinys. Tyrimais nustatyta, jog šviežia spirulia yra iki 10 kartų efektyvesnė nei džiovinta, todėl džiaugiamės galėdami pasiūlyti rinkai išskirtinį produktą. Kitaip nei džiovintuose spirulinos produktuose yra išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės. Tokį produktą gali pasiūlyti tiktai spirulinos augintojas, nes dėl pakankamai trumpo biomasės gyvavymo laiko jos neįmanoma transportuoti apdirbti kitur.

Play Video

Lietuvoje užauginta spirulina pasižymi itin akštais kokybiniais ir sudėties rodikliais. Melsvadumblio Spirulina platensis ląstelių sienelėse nėra celiuliozės, tai sąlygoja labai gerą dumblio biomasės pasisavinimą (iki 98 procentų). Spirulina ne tik yra turtingas vitaminų ir mikroelementų šaltinis, bet dar ir padidina pastarųjų pasisavinimą, veikia kaip atskirų medžiagų pasisavinimo katalizatorius, prebiotikas.

VITAMINAI

mg/kg

Vitaminas A

35000 TV

Vitaminas В1

1,5

Vitaminas B2

17

Vitaminas B5

11

Vitaminas В6

22

Vitaminas В12

1,6

Vitaminas Е

190

Folinė rūgštis

15,5

Vitaminas PP

118

Biotinas (H)

2,5

RIEBIOSIOS RŪGŠTYS

mg/kg

Miristo rūgštis

600

Palmitino rūgštis

1650

Palmitoleino rūgštis

1490

Heptadekano rūgštis

120

Linoleno rūgštis

10920

Stearino rūgštis

353

Gama–linolinė rūgštis

8750

Beta–linolinė rūgštis

1600

Oleino rūgštis

2500

AMINO RŪGŠTYS

% nuo bendro baltymų kiekio

Izoleucinas

5,6

Leucinas

8,7

Lizinas

5,1

Metioninas

2,6

Fenilalaninas

4,5

Treoninas

5,4

Triptofanas

1,5

Valinas

7,5

Alaninas

7,3

Argininas

6,5

Asparto rūgštis

9,1

Cistinas

1,0

Glutamo rūgštis

12,6

Glicinas

4,8

Histidinas

1,5

Prolinas

4,3

Serinas

5,2

Tirozinas

4,6

MINERALINĖS MEDŽIAGOS

mg/kg

Kalcis

1180

Fosforas

8280

Geležis

528

Natris

344

Chloras

4200

Magnis

1663

Cinkas

3

Kalis

14353

Varis

5

Jodas

3

Selenas

12

RODIKLIAI

%

Baltymai

64,8

Angliavandeniai

17,8

Riebalai

4,5

Mineralinės medžiagos

4,2

Ląsteliena

1,6

PIGMENTAI

%

Fikocianinas

apie 17

Chlorofilas

1,15

Karotinoidai

0,5

Beta karotenas

0,2

Zeaksantinas

0,1

Superoksido dismutazė (SOD)

53100 TV