- Home /
- Page
Kaip vartoti spiruliną, jei nepatinka jos skonis?
Šviežia skysta spirulina yra iki 10 kartų efektyvesnė nei apdorota
Mėlynojo pigmento fikocianino kiekis lietuviškos spirulinos biomasėje yra nemažesnis nei 14 proc.
Fikocianinas yra vienintelė mokslui žinoma medžiaga, stabdanti vėžinių ląstelių dauginimąsi
1 gramas spirulinos atstoja 1 kilogramą daržovių
Kaip vartoti spiruliną, jei nepatinka jos skonis?
Spirulina teikia daug neabejotinos naudos žmogaus sveikatai, pavyzdžiui, stiprina imuninę sistemą, mažina cholesterolio kiekį ir gerina virškinimą. Vieniems spirulinos skonis panašus į lazdyno riešutų, kitiems į džiovintų grybų skonį. Tačiau kai kuriems žmonėms jos skonis gali būti nemalonus ir atgrasyti nuo reguliaraus spirulinos vartojimo. Jei esate vienas iš jų, nesijaudinkite, yra būdų, kaip vartoti spiruliną nepatiriant jos skonio. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti.
1. Spirulinos milteliai. Sumaišykite su kokteiliais arba sultimis. Vienas iš paprasčiausių būdų užmaskuoti spirulinos skonį – sumaišyti ją su mėgstamais vaisiais, daržovėmis, kokteiliuose ar sultyse. Galite naudoti šviežius arba šaldytus vaisius, tokius kaip bananai, uogos, mangai, ananasai ar apelsinai, įpilkite šiek tiek vandens, pieno ar jogurto, kad konsistencija taptų kreminė ir vientisa. Norėdami pasaldinti, galite pridėti medaus, klevų sirupo ar saldžiosios stevijos. Natūralus cukrus ir vaisių skoniai nustelbs spirulinos skonį ir padarys spirulinos miltelius daug maloniau vartojamus.
2. Džiovinta spirulina. Naudokite ją kaip garnyrą ar pagardą – pabarstykite salotas, sriubas, troškinius. Darykite tai kai karštas maistas jau yra truputį atvėsęs, nes esant temperatūrai virš 40 laipsnių, žūva kai kurios naudingos spirulinos medžiagos. Taip pat, galite paimti nedidelį kiekį džiovintos spirulinos lakštelių ir sumaišyti juos su žalumynais, daržovėmis, riešutais, sėklomis, sūriu ar padažu. Pikantiški patiekalų skoniai subalansuos spirulinos skonį ir suteiks papildomų maistinių medžiagų bei spalvų.
3. Skysta spirulina. Kaip žinia, skysta spirulina yra brandinta su fruktoze (fruktozė – monosacharidas, leidžiantis vartoti skystą spiruliną net ir diabetu sergantiems žmonėms), todėl yra saldi. Nemėgstantiems per saldaus skonio, skysta spirulina yra idealus ingredientas gaiviems gėrimams gaminti. Įpilkite šaukštelį skystos spirulinos į mineralinio ar gazuoto vandens buteliuką, suplakite, ir turėsite lengvai salstelėjusį gaivinantį gėrimą, kuriuo galėsi mėgautis visą dieną. Pasigaminkite sveiką ir skanų stalo vandenį – į 1.5-2 litrų grafiną įpilkite geriamojo vandens, įpilkite šaukštą ar du skystos spirulinos, įdėkite griežinėlį citrinos ir/ar mėtos šakelę – ir nepakartojamo skonio sveikas gėrimas jus džiugins ne vieną dieną.
4. Džiovinta spirulina, skysta spirulina, spirulinos milteliai. Pasigaminkite energetinius kamuoliukus ar batonėlius. Smagus ir skanus būdas vartoti spiruliną – su ja pagaminti energetiniai kamuoliukai ar batonėliai, kuriais galėsite bet kada užkąsti. Virtuviniu kombainu ar blenderiu sutrinkite datules, riešutus, sėklas, avižas, kokoso drožles, kakavos miltelius, vanilės ekstraktą ir spirulinos miltelius (arba įpilkite skystos spirulinos), kol susidarys lipni tešla. Tada iš tešlos suformuokite rutuliukus arba įspauskite tešlą į kepimo formą ir supjaustykite batonėliais.
5. Galiausiai, jei pageidaujate šilto gėrimo jaukioje aplinkoje, spiruliną galite gerti ir kaip arbatą ar latte. Užplikykite žaliosios arba žolelių arbatos (būtinai palaukite kol arbata šiek tiek atvės) ir įmaišykite pusę šaukštelio skystos spirulinos (arba įberkite arbatinį šaukštelį spirulinos miltelių) ir gerai išmaišykite. Taip pat galite pridėti šiek tiek citrinos sulčių, imbiero, ciberžolės, cinamono ar medaus. Pašildykite šiek tiek pieno arba augalinio pieno ir įmaišykite pasirinktos spirulinos – pasigaminsite kreminę, putojančią latte.
Kaip matote, yra daug būdų, kaip vartoti spiruliną, jei jums nepatinka jos skonis. Jums tereikia būti kūrybingam ir eksperimentuoti. Spirulina yra “supermaistas”, teikiantis daug naudos jūsų sveikatai ir gerovei, todėl neleiskite, kad jos skonis trukdytų ja mėgautis. Reikia pastebėti, kad daugelis įvežtinės spirulinos iš tikrųjų turi keistą ir nemalonų skonį. Tai vadinama nešvari spirulina, kadangi plaunant spirulinos biomasę ženkliai mažėja jos išeiga, spirulinos augintojai nueina lengviausiu keliu – jos neplauna.
Spirulinos kokybė
Pagrindinis spirulinos kokybės rodiklis yra melynojo pigmento fikocianino kiekis biomasėje. Moksliniai tyrimai nustatė, jog spirulinos biomasės veiklumas išryškėja, kada fikocianino joje yra ne mažiau kaip 12%. Prieš pasirenkant spiruliną, būtinai atkreipkite dėmesį į šį rodiklį.
Mūsų mokslininkų sukurta auginimo technologija, užtikrina itin didelį fikocianino kiekį spirulinos biomasėje, kuris siekia 17-20%. Didžiuojamės galėdami savo klientams pasiūlyti vienus geriausių spirulinos produktų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje.
Vos viena kapsulė per dieną!
Vartokite kapsules. Kapsulės yra viena iš spirulinos vartojimo formų, nesukelianti vartojantiems jokių nemalonių pojūčių. Vienintelis nepatogumas – itin didelis kapsulių kiekis, reikalingas išgerti dienos bėgyje. Dažniausiai tai 6-8 kapsulės per dieną. Ir tai liečia kapsules absoliučios daugumos gamintojų. Tačiau yra ir gerų naujienų – daugiau kapsulių saujomis gerti nebereikės. UAB “Florovitas” sukūrė ir rinkai pristatė itin veiksmingas ir efektyvias spirulinos kapsules, kur dienos dozė – vos viena kapsulė per dieną!
Lietuvoje užauginta spirulina pasižymi itin akštais kokybiniais ir sudėties rodikliais. Melsvadumblio Spirulina platensis ląstelių sienelėse nėra celiuliozės, tai sąlygoja labai gerą dumblio biomasės pasisavinimą (iki 98 procentų). Spirulina ne tik yra turtingas vitaminų ir mikroelementų šaltinis, bet dar ir padidina pastarųjų pasisavinimą, veikia kaip atskirų medžiagų pasisavinimo katalizatorius, prebiotikas.
VITAMINAI | mg/kg |
Vitaminas A | 35000 TV |
Vitaminas В1 | 1,5 |
Vitaminas B2 | 17 |
Vitaminas B5 | 11 |
Vitaminas В6 | 22 |
Vitaminas В12 | 1,6 |
Vitaminas Е | 190 |
Folinė rūgštis | 15,5 |
Vitaminas PP | 118 |
Biotinas (H) | 2,5 |
RIEBIOSIOS RŪGŠTYS | mg/kg |
Miristo rūgštis | 600 |
Palmitino rūgštis | 1650 |
Palmitoleino rūgštis | 1490 |
Heptadekano rūgštis | 120 |
Linoleno rūgštis | 10920 |
Stearino rūgštis | 353 |
Gama–linolinė rūgštis | 8750 |
Beta–linolinė rūgštis | 1600 |
Oleino rūgštis | 2500 |
AMINO RŪGŠTYS | % nuo bendro baltymų kiekio |
Izoleucinas | 5,6 |
Leucinas | 8,7 |
Lizinas | 5,1 |
Metioninas | 2,6 |
Fenilalaninas | 4,5 |
Treoninas | 5,4 |
Triptofanas | 1,5 |
Valinas | 7,5 |
Alaninas | 7,3 |
Argininas | 6,5 |
Asparto rūgštis | 9,1 |
Cistinas | 1,0 |
Glutamo rūgštis | 12,6 |
Glicinas | 4,8 |
Histidinas | 1,5 |
Prolinas | 4,3 |
Serinas | 5,2 |
Tirozinas | 4,6 |
MINERALINĖS MEDŽIAGOS | mg/kg |
Kalcis | 1180 |
Fosforas | 8280 |
Geležis | 528 |
Natris | 344 |
Chloras | 4200 |
Magnis | 1663 |
Cinkas | 3 |
Kalis | 14353 |
Varis | 5 |
Jodas | 3 |
Selenas | 12 |
RODIKLIAI | % |
Baltymai | 64,8 |
Angliavandeniai | 17,8 |
Riebalai | 4,5 |
Mineralinės medžiagos | 4,2 |
Ląsteliena | 1,6 |
PIGMENTAI | % |
Fikocianinas | apie 17 |
Chlorofilas | 1,15 |
Karotinoidai | 0,5 |
Beta karotenas | 0,2 |
Zeaksantinas | 0,1 |
Superoksido dismutazė (SOD) | 53100 TV |