- Home /
- Page
Kuo skiriasi spirulinos milteliai nuo skystos spirulinos?
Šviežia skysta spirulina yra iki 10 kartų efektyvesnė nei apdorota
Mėlynojo pigmento fikocianino kiekis lietuviškos spirulinos biomasėje yra nemažesnis nei 14 proc.
Fikocianinas yra vienintelė mokslui žinoma medžiaga, stabdanti vėžinių ląstelių dauginimąsi
1 gramas spirulinos atstoja 1 kilogramą daržovių
Kuo skiriasi spirulinos milteliai nuo skystos spirulinos?
Spirulina platensis (Spirulina) yra melsvadumblis, kurio biomasę galima tiesiogiai naudoti kaip natūralų maisto papildą. Spirulinos biomasė vartotojams gali būti pateikiama dviejose formose: sausa spirulina, miltelių pavidale, ir skysta spirulina.
Spirulinos milteliai
Spirulinos milteliai yra išdžiovinta ir sumalta spirulinos biomasė, parduodama kapsulėse, tabletėmis arba milteliais. Spirulinos miltelius galima naudoti užgeriant su vandeniu, sultimis ar kitais skysčiais arba naudoti kitais maisto produktais (salotos, košės ir t.t.). Dažniausiai į rinką patenka nepilnai išplauta (nešvari) spirulina. Tokie milteliai turi nemalonų, aštrų skonį ir kvapą. Be to, džiovinimo metu spirulinos biomasė praranda dalį maistinių medžiagų, kai kuriuos jų tampa sunkiau organizmo pasisavinamos.
Skysta spirulina
Skysta spirulina yra natūrali, šviežia ir neapdorota spirulinos biomasės forma. Skystoje spirulinoje išsaugomos visos maistinės medžiagos, vitaminai, pigmentai, fermentai, antioksidantai, mineralinės medžiagos. Ji yra lengviau pasisavinama žmogaus organizme. Skysta spirulina yra iki 10 kartų(!) efektyvesnė žmogaus organizmui, yra malonaus skonio ir kvapo. Skystoje formoje esančios spirulinos biomasės pasisavinimas siekia iki 96-98 procentų.
Skysta spirulina yra saldaus skonio, nes dumblio brandinimo procese yra naudojama fruktozė, todėl tiems, kas nemėgsta saldumo, galima sunaudojamą dienos dozę praskiesti geriamu ar mineraliniu vandeniu, sultimis.
Kokybė
Spirulinos kokybę apsprendžia bendras mėlynojo pigmento fikocianino kiekis biomasėje. Kuo didesnis šio pigmento kiekis spirulinos biomasėje, tuo spirulina yra efektyvesnė. Lietuvos ir Europos rinkose vyrauja įvežtinė spirulina. Dažniausia tai pigi, žemos kokybės ir abejotino švarumo produkcija su žemu, vos 1-2 proc. fikocianino kiekiu. Apie teigiamą tokios spirulinos poveikį žmogaus organizmui neverta ir kalbėti, nes spirulinos biomasės veiklumas išryškėja, kada fikocianino joje yra ne mažiau kaip 12 procentų. Mokslinių tyrimų ir auginimo technologijos tobulinimo dėka, mūsų spirulinoje fikocianino kiekis siekia 17-20 procentų.
Apibendrinant galima teigti, kad džiovinta spirulinos biomasė miltelių pavidale ir skysta spirulina yra dvi skirtingos spirulinos formos pateikiamos vartotojui. Tinkamos formos pasirinkimas priklauso nuo vartotojo asmeninių pageidavimų, lūkesčių ir sveikatai keliamų tikslų.
Šviežia skysta spirulina - unikalus produktas
Bioactive produktų linija – tai natūralios, šviežios Spirulina platensis biomasės ir fruktozės derinys. Šiežia spirulia yra iki 10 kartų efektyvesnė nei džiovinta, todėl džiaugiamės galėdami pasiūlyti rinkai išskirtinį produktą. Kitaip nei džiovintuose spirulinos produktuose yra išsaugomos beveik visos maistinės melsvadumblio savybės. Tokį produktą gali pasiūlyti tiktai spirulinos augintojas, nes dėl pakankamai trumpo biomasės gyvavymo laiko jos neįmanoma transportuoti apdirbti kitur.
Lietuvoje užauginta spirulina pasižymi itin akštais kokybiniais ir sudėties rodikliais. Melsvadumblio Spirulina platensis ląstelių sienelėse nėra celiuliozės, tai sąlygoja labai gerą dumblio biomasės pasisavinimą (iki 98 procentų). Spirulina ne tik yra turtingas vitaminų ir mikroelementų šaltinis, bet dar ir padidina pastarųjų pasisavinimą, veikia kaip atskirų medžiagų pasisavinimo katalizatorius, prebiotikas.
VITAMINAI | mg/kg |
Vitaminas A | 35000 TV |
Vitaminas В1 | 1,5 |
Vitaminas B2 | 17 |
Vitaminas B5 | 11 |
Vitaminas В6 | 22 |
Vitaminas В12 | 1,6 |
Vitaminas Е | 190 |
Folinė rūgštis | 15,5 |
Vitaminas PP | 118 |
Biotinas (H) | 2,5 |
RIEBIOSIOS RŪGŠTYS | mg/kg |
Miristo rūgštis | 600 |
Palmitino rūgštis | 1650 |
Palmitoleino rūgštis | 1490 |
Heptadekano rūgštis | 120 |
Linoleno rūgštis | 10920 |
Stearino rūgštis | 353 |
Gama–linolinė rūgštis | 8750 |
Beta–linolinė rūgštis | 1600 |
Oleino rūgštis | 2500 |
AMINO RŪGŠTYS | % nuo bendro baltymų kiekio |
Izoleucinas | 5,6 |
Leucinas | 8,7 |
Lizinas | 5,1 |
Metioninas | 2,6 |
Fenilalaninas | 4,5 |
Treoninas | 5,4 |
Triptofanas | 1,5 |
Valinas | 7,5 |
Alaninas | 7,3 |
Argininas | 6,5 |
Asparto rūgštis | 9,1 |
Cistinas | 1,0 |
Glutamo rūgštis | 12,6 |
Glicinas | 4,8 |
Histidinas | 1,5 |
Prolinas | 4,3 |
Serinas | 5,2 |
Tirozinas | 4,6 |
MINERALINĖS MEDŽIAGOS | mg/kg |
Kalcis | 1180 |
Fosforas | 8280 |
Geležis | 528 |
Natris | 344 |
Chloras | 4200 |
Magnis | 1663 |
Cinkas | 3 |
Kalis | 14353 |
Varis | 5 |
Jodas | 3 |
Selenas | 12 |
RODIKLIAI | % |
Baltymai | 64,8 |
Angliavandeniai | 17,8 |
Riebalai | 4,5 |
Mineralinės medžiagos | 4,2 |
Ląsteliena | 1,6 |
PIGMENTAI | % |
Fikocianinas | apie 17 |
Chlorofilas | 1,15 |
Karotinoidai | 0,5 |
Beta karotenas | 0,2 |
Zeaksantinas | 0,1 |
Superoksido dismutazė (SOD) | 53100 TV |